Fulminatie vd dag #Nuon #CannockChase

‘#CannockChase heart & soul! Incasso is een vast onderdeel geworden van de financiële administratie! Cannock Chase legt – in het traject van minnelijke en juridische incasso – het accent sterk op de minnelijke fase!’ Wat een mooie bloemrijke woorden voor wat neerkomt op een baksheesh-economie, welke freelance tekstschrijver  mag die op zijn of haar conto schrijven, en wat een last heb je ervan als consument!

Nuon had al de usance van een groots aanmaningsbeleid. Was de maand op een- of tweederde gevorderd, kwam er een brief, eindigend met de woorden ‘als u reeds betaald hebt, kunt u deze brief als niet geschreven beschouwen’. Dan zou je zeggen: je wordt verder met rust gelaten. Meestal had je dan allang betaald, maar blijkbaar stond ‘t bedrag pas enkele dagen ná hun vervaldag op hun rekening. Ik weet niet anders, of: heb je betaald vóor aanmaning, ben je verschoond van aanmaankosten, zeker als de leverancier dit nog zelf ‘belooft’ ook in haar correspondentie. Niet Nuon echter. De laatste jaren werd de brief verzwaard met een notaatje voor aanmaankosten, meestal een uit de lucht gegrepen bedragje tussen 5 en 50 euro, blijkbaar afhankelijk van ‘t gegeven of ‘t eerste of tweede aanmaning betrof. Als je niet oppaste, werden (en worden!) deze bedragjes afgetrokken van het bedrag dat je terugkreeg bij de jaarafrekening. Best kut, omdat je meestal geen tijd had of geen zin meer om er veel mee te doen tegen dat tijdstip en ‘t zelden echt grote bedragen betrof. Meestal betrof het enkele vaak niet-gespecificeerde posten die te lang geleden waren om nog terug te zoeken.

Nu echter gaat #Nuon mee in de vaart der volkeren en stuurt een incassobureau op de klant af, juist voor die kleine posten der aanmaankosten. Mijn advies: betaal het niet! Ga het niet uitzoeken ook, want het betreft bedragjes van wisselende omvang over een aanmaning van soms zelfs anderhalf jaar geleden. De bedragen zijn ook niet meer terug te herleiden tot een bepaalde post, omdat zeg twee aanmaningen gestapeld worden. En: door Nuon reeds verrekend zijn in de jaarafrekening, dus wellicht betaal je nog tweemaal ook. Verwijs hen gewoon naar de rechtbank met de opmerking dat je niet bereid bent om een jaar later aanmaankosten over een vier dagen te laat betaalde rekening te betalen. Pas als echt nog een hoofdfactuur openstaat, of je die inderdaad ‘veel’ te laat, zeg meer dan een maand ofzo, betaald hebt, hebben ze bij mijn weten een redelijk punt. Maar: meestal stond Nuon dan veel eerder reeds op de stoep en ja extra kosten betaalde ik dan wel, of deels.

#Reactie van #Nuon: stuur mij uw pc en huisnr per dm… moet ik nu mijn IPnummer sturen?! Ga dat echt niet doen. Lijkt wel of ze ergens willen inbreken ofzo. #misselijkmakend

#NIBincasso en #Pathe nu. NIB beweerde dat #Pathe mijn opzegging niet ontvangen had en dat ik maar opnieuw moest opzeggen. Zond hen de opzegbrieven op pdf en de opzeg-bevestiging van Pathe destijds maar op met de boodschap dat ik de openbaarheid gezocht heb. Ben benieuwd of ze komende week aan de deur staan om bij mij te komen uitzoeken;)))

@TrosRadar heb ik inmiddels geschreven.

Dit is nu het verval van Nederland en niet Nederland alleen, want elders in de westerse wereld gebeurde hetzelfde. Er zijn zolangzamerhand heel wat partijen die een baksheesh willen over abonnementen of leningen. Vandaar de hypotheekcrisis in bijvoorbeeld de VS, want hun incassobureau’s flikten soortgelijks. Diefstal leidde tot ineenstorten van markten en wat mij betreft hoeven die niet te herstellen zolang niet heel gauw een einde gemaakt wordt aan de diefstal, corruptie en regelrechte maffiapraktijken.

@D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: